'Εξοδα για την υπόθεση του Αστικού Δικαίου
Γραμμάτιο προείσπραξης που δεν είναι η αμοιβή του δικηγόρου και δεν θα πρέπει να συγχέεται με αυτή , αλλά είναι προαπαιτούμενο για να καταθέσει ένας δικηγόρος ένα δικόγραφο για έναν πελάτη του στο δικαστήριο.Τα χρήματα αυτά απο το γραμμάτιο πηγαίνουν για την εφορία και για δικαστικά έξοδα (κρατήσεις δικαστικού συλλόγου,120 ευρώ)
Υπολογισμός «δικαστικού ενσήμου» , που είναι τύπος παραβόλου , για το ποσό των 8.000 ευρώ , δηλαδή είναι ένα είδος φόρου που «επιβάλλεται» από τα δικαστήρια ως υπηρεσία στον πελάτη που τα ζητάει με την αγωγή του , για την απαίτηση του ποσού αυτού. (90 ευρώ)
Δικαστικά έξοδα (ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της υπόθεσης) που πληρώνει ο κάθε δικηγόρος στον δικηγορικό σύλλογο, όπου πληρώνει το γραμμάτιο προείσπραξης. Τα δικαστικά αυτά έξοδα αντιστοιχούν σε «μεγαρόσημα» , κρατήσεις του δικηγορικού συλλόγου, παραστάσεις , τα λεγόμενα «πούλια» , και κολλώνται στην πρώτη σελίδα του δικογράφου που κατατίθεται και χωρίς αυτά δεν έχει ισχύ η κατάθεση του δικογράφου και τις φωτοτυπίες που πρέπει να βγάλει ο δικηγόρος την αγωγή του. Όσο ανώτερο είναι το δικαστήριο που απευθύνεται η αγωγή , τόσο μεγαλύτερα είναι τα έξοδα αυτά. (60 ευρώ)
Μόλις κατατεθεί το δικόγραφο στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου Βόλου , παίρνει ο δικηγόρος ένα αντίγραφο αυτού επικυρωμένο το οποίο το δίνει σε έναν δικαστικό επιμελητή για να το παραδώσει με τη σειρά του στον αντίδικο πελάτη για να λάβει γνώση για το δικαστήριο που θα έχει και την ημερομηνία της δικασίμου και το μέρος που θα πρέπει να έρθει ο αντίδικος πελάτης. Αυτό το αναλαμβάνει πάντα αυτός που κάνει την αγωγή και την κοινοποιεί στον αντίδικο πελάτη με δικά του έξοδα, πληρώνοντας δηλαδή τον δικαστικό επιμελητή και ΟΧΙ τον δικηγόρο. (30 ευρώ)
Σύνολο: 300 ΕΥΡΩ
Σύνολο: 200 ΕΥΡΩ
Τα χρήματα που καλείται να δώσει ο πελάτη για την κατάθεση του δικογράφου και για την συζήτηση της υπόθεσης ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με αμοιβή του δικηγόρου ,αλλά με τα έξοδα που απαιτούνται για να κατατεθεί το δικόγραφό του στο Ειρηνοδικείο Βόλου για το ποσό των 8.000 ευρώ που ζητάει για το τροχαίο και τα έξοδα που χρειάζονται για να νομιμοποιηθεί ο δικηγόρος μέσα στο ίδιο το δικαστήριο και να εκπροσωπήσει τον πελάτη του.
Όλα αυτά είναι χρήματα που πηγαίνουν στα δικαστήρια και ως φορολογία απο τα γραμμάτια προείσπραξης στο ελληνικό κράτος και μέχρι τώρα δεν υπάρχει πουθενά η αμοιβή του δικηγόρου.
Για την υπόθεση αυτή ο εκάστοτε δικηγόρος μπορεί και είναι στη διακριτική του ευχέρεια να ζητήσει κάποια χρήματα ως αμοιβή για την εργασία που πρόσφερε. Μια προτεινόμενη και σε λογικά πλαίσια αμοιβή που μπορεί ένας δικηγόρος να ζητήσει είναι περίπου 300 ευρώ.
Δικαστικά έξοδα κατάθεσης αγωγής και συζήτησης υπόθεσης: 500 ευρώ
ΑΜΟΙΒΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ: 300 ευρώ (επι του ποσού αυτού φορολογείται ο δικηγόρος με 23% που είναι η καταβολή Φ.Π.Α. μετά το πέρας κάθε τριμήνου και 26% στην εκκαθαριστική φορολογία στο τέλος κάθε έτους. )
Σε περίπτωση αναβολών , αν η αναβολή οφείλεται σε υπαιτιότητα του αντιδίκου , τότε είναι υποχρεωμένος ο ίδιος ο αντίδικος ( μέσω του δικηγόρου που τον εκπροσωπεί) να καταβάλλει - πληρώσει την ''αναβλητική παράσταση'' , δηλαδή ενα είδος παραβόλου που νομιμοποιεί την παρουσία του στο δικαστήριο ακόμη και αν δεν δικάζεται η υπόθεσή του , στο αντίστοιχο Πολιτικό δικαστήριο. Σε περίπτωση αναβολών ,αν η αναβολή οφείλεται σε υπαιτιότητα του οικείου πελάτη , τότε είναι υποχρεωμένος ο ίδιος ο πελάτης ( μέσω του δικηγόρου που τον εκπροσωπεί) να καταβάλλει - πληρώσει την ''αναβλητική παράσταση'',δηλαδή ενα είδος παραβόλου που νομιμοποιεί την παρουσία του στο δικαστήριο ακόμη και αν δεν δικάζεται η υπόθεσή του, στο αντίστοιχο Πολιτικό δικαστήριο. Σε περίπτωση αναβολών , αν η αναβολή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ( αποχές δικηγόρων , δικαστικών λειτουργών ή δικαστικών υπαλλήλων) , είναι υποχρεωμένοι και οι δύο αντίδικοι να καταβάλλει ο καθένας το δικό του μερίδιο ''αναβλητικής παράστασης'' , δηλαδή μία αναβλητική παράσταση ο καθένας τους. Το ποσό της αναβλητικής αυτής ''παράστασης'' αυξάνεται όσο αυξάνει το Δικαστήριο δηλαδή: ενώπιον του Ειρηνοδικείου η αναβλητική παράσταση κοστίζει 12 Ευρώ , ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αναβλητική παράσταση κοστίζει 18 ευρώ ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου η αναβλητική παράσταση κοστίζει 22 ευρώ
Τι γίνεται σε περίπτωση εξώδικης επίλυσης; Σε περίπτωση εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών , (είτε σε αστικά , είτε σε ποινικά , είτε σε διοικητικά ), δηλαδή τελικά να μεσολοβήσει ο δικηγόρος και να επέλθει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο κάθε πελάτης , χωρίς να πάνε σε δίκη , να "κλείσει'' όπως λέμε η υπόθεση χωρίς δικαστήριο , εκεί η αμοιβή του δικηγόρου που συμφωνείται ανήκει είτε στην διακριτική ευχέρεια του δικηγόρου ανάλογα με την βαρύτητα της υπόθεσης είτε στη συμφωνία που θα κάνει ο δικηγόρος με τον πελάτη του στην υπογραφή ενός ''εργολαβικού'' όπως ονομάζεται , δηλαδή δικηγόρος και πελάτης υπογράφουν μεταξύ τους ένα ιδιωτικό συμφωνητικό όπου εκεί ο δικηγόρος συμφωνείται να αμείβεται με ποσοστό επί των κερδών που θα έχει ο πελάτης του. Για την καλύτερη καταννόηση του "κόσμου του δικηγόρου" αναφέρουμε και κάποια τυπικά πάγια έξοδα ενος μικρου δικηγορικου γραφείου Οι δικηγόροι ως ελέυθεροι επαγγελματίες καλύπτουν μόνοι τους τα πάγια έξοδα για τον χώρο όπου εργάζονται κάθως και τις ασφαλιστικές τους εισφορές είναι υποχρεωμένοι να τις καταβάλλουν οι ίδιοι.Ως πάγια έξοδα ενός δικηγόρου για τη συντήρηση του χώρου εργασίας του, που είναι το γραφέιο του, μηνιαίως συγκαταλέγονται:
το νοίκι: περίπου 300 με 350 ευρώ
πάγιοι λογαριασμοί ( ΔΕΗ , ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ , κοινόχρηστα πολυκατοικίας κτλ.): περίπου 600 ευρώ
έξοδα αναλωσίμων: περίπου 100 με 150 ευρώ
ασφαλιστικές εισφορές ( Τ.Υ.ΔΕ. και Ε.Τ.Α.Α. δηλαδή δύο ταμεία ασφάλισης , ένα υγείας και ένα συνταξιοδοτικό αντίστοιχα): περίπου 1600 ευρώ το χρόνο για τους δικηγόρους κάτω της 5ετίας και 3.200 ευρώ το χρόνο για τους δικηγόρους άνω 5ετίας