E - Learning
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
με αλληλεπίδραση
στην Επιστήμη της Nομικής
Σου αρέσει η Νομική;
Aν ναι!!!!
O κ.Νομομαθής θα σε
βοηθήσει να την ανακαλύψεις!
Tεχνική Υποστήριξη
Μπορείς να παρακολουθήσεις παρόμοια υπόθεση για το αστικό και για το διοικητικό δίκαιο.

Ποινικό Δίκαιο

Aποτελεί το σύνολο των κανόνων Δικαίου που ρυθμίζουν τον τρόπο άσκησης της Ποινικής εξουσίας, (δηλαδή της επιβολής των προβλεπομένων ποινών επί αδικοπραξιών), μιας Πολιτείας, από θεσμοθετημένα όργανα όπως προβλέπει το Σύνταγμα της κάθε χώρας.

        
Υποσημείωση : Πάτα πάνω στα συννεφάκια για να ξεκινήσει η αφήγηση
        

Aναρωτιέσαι τι έγινε; Θα το μάθεις μετα τις παρατηρήσεις


 
        
         

Παρατηρήσεις


      
• Η ίδια η δουλειά του δικήγόρου περνάει απο διάφορες φάσεις , τα χαρακτηριστικά των οποίων πρόκύπτουν στην συνέχεια και δεν μπορούν να καθοριστούν απο πρίν.
Δείτε πως σκέφτεται ο δικηγόρος στην υπόθεση που είδαμε
1)Εξετάζει σε ποια πόλη θα καταθέσει τη μήνυση. Αφού η επιταγή γράφει πάνω ότι έγινε στο Βόλο , σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , θα κατατεθεί σε αυτό το μέρος.
2)Εξετάζει τις προθεσμίες για να δει τι τον συμφέρει να κάνει για τον πελάτη του για ταχύτερη εξυπηρέτηση συμφερόντων: η προθεσμία που ζητάει η νομοθεσία για διαταγή πληρωμής είναι 6 μήνες και έχει περάσει και τώρα έχουν ήδη περάσει 10μήνες και έτσι αποφασίζει να κάνει μήνυση. Επιλέγει άμεση και γρήγορη λύση τη μήνυση διότι μπορεί να λειτουργήσει εκφοβιστικά για να πάρει πίσω τα χρήματά του ο πελάτης του.
3) Εκτιμάει τα πραγματικά περιστατικά-ιστορικό της υπόθεσης, για να μπορέσει να αυξήσει την ποινή που θα του επιβληθεί όσο πιο πολύ γίνεται δηλαδή: α) αν έχει δώσει κάποια χρήματα μέχρι σήμερα στον πελάτη του , β)σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται η επιχείρησή του τώρα ,γ) αν έχει κάνει και άλλες τέτοιου είδους πράξεις και αν χρωστάει και σε άλλους χρήματα και δ) αν έχει λευκό ποινικό μητρώο .
4)Εξέταση μαρτύρων


 
• Eπιλογές που έχει ένας δικηγόρος και σκέφτεται να ακολουθήσει

Α)Eπιλογές που έχει ένας δικηγόρος σε περίπτωση που πάει σε δίκη
Aποφασίζει να πάει σε δίκη , πώς ενεργεί;
Εξέταση μάρτυρα για στήριξη της κατηγορίας και παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του πελάτη και του αντιδίκου και του αντιδίκου. Προσκόμιση ενώπιον του δικηγόρου οποιουδήποτε άλλου έγγραφου που έχει συναφθεί με τον αντίδικο για να τα δείξει όλα στο δικαστήριο και να βοηθήσουν .
Για την κατάθεση της μήνυσης απαιτούνται 150 ευρώ , χρήματα που είναι για τα παράβολα και πάνε υπέρ του Δημοσίου και 300 ευρώ που είναι για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον πελάτη στο δικαστήριο και είναι τα παράβολα για το ίδιο το δικαστήριο που πρέπει να δοθούν. Ο πελάτης μπορεί να μην έχει όλα μαζί τα χρήματα και να τα δίνει λίγα λίγα.
Αφού ο αντίδικος παραλαμβάνει με τον δικαστικό επιμελητή το χαρτί της μήνυσης σε περίπτωση που ο αντίδικος δεν κάνει τπτ και αδιαφορεί ο δικηγόρος επιλέγει να πάει σε δίκη σε περίπτωση που ο αντίδικος προτείνει να συμβιβαστούν οι δύο μεριές και να φέρει ένα μέρος του ποσού που χρωστάει και τα υπόλοιπα χρήματα για να κατοχυρωθεί ο πελάτης του ο δικηγόρος προτείνει (πρόβλημα καχυποψίας-θεμελίωση σχέσης εμπιστοσύνης) να συνάψουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό να δίνει τα υπόλοιπα χρήματα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Στην συγκέκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο προβληματισμοί του πελάτη και οι πιθανές λύσεις δίνονται παρακάτω απο το δικηγόρο.
Περίπτωση εξαπάτησης από τον αντίδικο και δεν πάρει τα χρήματα του- ο δικηγόρος προτείνει και για εκεί λύση της μη διακοπής του δικαστηρίου με αίτημα αναβολής μέχρι την ολοσχερή εξόφληση των χρημάτων. Για να κατοχυρώσει κι άλλο τα συμφέροντα του πελάτη του προτείνει την παροχή αποδείξεων για το τι πληρώθηκε και τι όχι.
Περίπτωση που σταματήσει να δίνει χρήματα στον πελάτη- ο δικηγόρος προτείνει την επόμενη φορά που θα είναι το δικαστήριο να δικάζουν κανονικά. Ο δικηγόρος πάντα το συμφέρον του πελάτη του προσπαθεί να υπερασπιστεί και τι τον συμφέρει καλύτερα. (εμπιστοσύνη στα λεγόμενα και προτάσεις-λύσεις του δικηγόρου)


Β) Επιλογές που έχει ένας δικηγόρος σε περίπτωση που αποφασίζει να μην πάει σε δίκη
Συνεννόηση με το δικηγόρο του αντιδίκου
Τηλεφώνημα στον ίδιο τον αντίδικο μήπως έρθει σε κάποια συνεννόηση και δίνει στον πελάτη λίγα λίγα τα χρήματα μέχρι να τον ξοφλήσει. Πιθανό ενδεχόμενο λύσης: Αν δεχτεί μπορούν να ζητήσουν μια αναβολή μέχρι να ξεχρεώσει και θα είναι μια συμφέρουσα επιλογή γιατί και τα χρήματα του θα πάρει και δεν θα μπει σε δικαστικά έξοδα.


Γ) Η επιλογή που έχει ένας δικηγόρος όταν ο πελάτης του δεν ενδιαφέρεται για την τιμωρία του αντιδίκου αλλά μόνο για να πάρει πίσω τα χρήματα του(τελικά στην υπόθεση που εξετάζουμε παραπάνω ο δικηγόρος αυτό επιλέγει να κάνει)

Ανακαλύπτει ότι υπάρχουν και άλλοι πάνω στην επιταγή από τους οποίους μπορεί να ζητήσει τα χρήματα ο πελάτης του, σύμφωνα με την νομοθεσία. Αυτό συμφέρει καλύτερα τον πελάτη μου και να μην κάνει καθόλου μηνύσεις αλλά να ζητήσει από αυτούς τα χρήματα κατευθείαν γιατί αυτοί έχουν χρήματα και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρει τα χρήματά του γρήγορα και άμεσα και χωρίς πολλά δικαστικά έξοδα.



 Δείτε τι έγινε τελικά : αν και φαινόταν καλή ιδέα αυτήν που πρότεινε ο δικηγόρος δεν προχώρησε τελικά γιατί οι υπόλοιποι που αναφέρονταν πάνω στην επιταγή δεν είχαν χρήματα 


 
• H ροη μιας υπόθεσης και πως τελικά καταλήγει στο δικαστήριο - έκβαση δίκης
Ο Χ αντίδικος εμφανίστηκε , παραδέχτηκε ότι χρωστάει και επειδή έχει δείξει άσχημη συμπεριφορά απέναντι στις συνεχείς προσπάθειες του πελάτη- μηνυτή να δώσει κάποια χρήματα , το δικαστήριο επέβαλλε 10 μήνες φυλάκιση και δεν του έδειξε καμιά επιείκια. Επειδή έκανε το ίδιο πράγμα το να χρωστάει δηλαδή χρήματα με ακάλυπτες επιταγές , και σε άλλα άτομα , όπως προέκυψε με μάρτυρες και έγγραφα που έφερε ο πελάτης – μηνυτής στο δικαστήριο , το ποινικό του μητρώο ήταν ήδη λερωμένο , ο πελάτης- μηνυτής δικαιώθηκε και αν δεν πήρε χρήματα από το ποινικό δικαστήριο , ένιωσε ηθική ικανοποίηση για την τιμωρία του αντιδίκου που έφταιγε εξαρχής , γιατί χρωστούσε 10.000 ευρώ. Στο δικαστήριο όχι μόνο δεν μειώθηκε η ποινή του αντιδίκου με κάποιο ελαφρυντικό αλλά επιδεινώθηκε με αυτά που προέκυψαν και έπαιξε και βασικό ρόλο ότι η ίδια η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν αυστηρή σε σχέση με κάποια άλλη σύνθεση που θα μπορούσε να του αναγνωρίσει και κάποιο ελαφρυντικό (δικαίωση απλών πολιτών όταν καταφεύγουν στα δικαστήρια και ικανοποίηση από τη δικαιοσύνη ότι κρίνει με βάσει τα στοιχεία που προσκομίζονται στο δικαστήριο).


Σας προτείνουμε να δείτε την παρακάτω ταινία που έχει σχέση με το ποινικό δίκαιο